INCOTERMS “DDP” KLAUZULA ÉS A MAGYAR ÁFA RENDSZER


magyarul English


A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) adja ki az Incoterms feltételeket, és ennek 2020-as kiadványa ezt mondja a DDP klauzula Értelmező Megjegyzései között: „… a DDP előírja az eladó számára, hogy amikor alkalmazandó, … importra is kezeltesse az árut, és fizessen meg bármilyen importvámot, illetve hajtson végre bármilyen vámformalitásokat. … Adóvonzatok is felmerülhetnek, és ezt az adót nem biztos, hogy meg lehet téríttetni a vevővel …”

A kérdés az, hogyan tudja az eladó teljesíteni fenti kötelezettségét a magyar ÁFA szempontjából. A fő probléma az ÁFA visszaigénylése az adós által, amely feladata az import vám és adók megfizetése (figyelembe véve, hogy egyébként az ÁFA – Magyarországon 27% a legtöbb esetben – a költségek részévé válna).

Érdemes megemlíteni egy különleges megoldást, amelyik a fenti pontok közül bármelyik része lehet. Bármely nyilatkozattevő megbízhat egy közvetett képviselőt, amely képviseli őt a vámeljárás során. A közvetett képviselő is vámadós, gyakorlatilag a közvetett képviselő az, amely megkapja a vámhatározatot és megfizeti az import vámot és adókat. Ezt követően a megbízó általában megfizeti az import vámot a közvetett képviselőjének. Az import ÁFA-t a következő módokon lehet rendezni:

A DDP paritással és általában az INCOTERMS klauzulákkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.


vissza a többi cikkhez


Import - export kapcsolatNIETSCH Tamás

ügyvezető, import-export tanácsadó

Import-export tanácsadással kapcsolatban keresd Nietsch Tamást az alábbi elérhetőségeken:

nietsch.tamas@nietsch.hu
@ftamas-nietsch-413a034