Azonnal vámot fizetni, vagy ...?


magyarul English


... vámraktározni, azaz az import árut vámraktárba tenni. Ha az importált terméket a vevő nem kívánja azonnal felhasználni - feldolgozni, tovább értékesíteni, stb. -, akkor a vám megfizetését el lehet halasztani azáltal, hogy vámraktározást alkalmazunk.

Az EU szabályozás szerint 2 féle vámraktár létezik:

A vámraktárba történő betároláskor, továbbá mindaddig, míg a vámáru vámraktárban tárol, nem kell megfizetni semmilyen vámot és adót. A vámraktározásnak nincs határideje, addig tárolhatjuk a nem Uniós árut vámraktárban, ameddig akarjuk (vagy ameddig arra szerződést köt velünk a közvámraktár üzemeltetője). Ha az importált terméket fel kívánjuk használni – feldolgozni, értékesíteni -, akkor az éppen igényelt mennyiséget kell csak a szabad forgalomba bocsájtva vámkezelni, ekkor kell az éppen aktuális szabályok szerint a vámtartozást megfizetni. Erre vonatkozó engedély birtokában átlagosan egy hónappal később fizethetjük meg a vámtartozást.

Optimális esetben az is előfordulhat, hogy, ha a kereskedő vámraktárban tárolja árukészletét, az értékesítést követően a vevője hamarabb fizet, mint hogy a kereskedő megfizetné a vámtartozást, azaz a teljes vámtartozás megfinanszíroztatható a vevőkkel. Megfelelő eljárások – egyszerűsítések – engedélyezése és alkalmazása esetén ebből a vevő semmit sem vesz észre, az import áru vámraktárba történő be- és kitárolása éjjel-nappal történhet, anélkül, hogy a folyamatot a vámhatóság közvetlen jelenlétével lassítaná. Megéri-e az import érték árutól függően meghatározott %-át nem befizetni azonnal, hanem egy-két hónapig megforgatni? Természetesen ugyanez igaz a termelő importőrre is. Az import alapanyag készletezése során a fentiek alapján ebben az esetben is forgótőke szabadítható fel, s ezáltal gazdaságosabbá tehető a termelési folyamat.

Ha további kérdései merülnek fel vámraktározással vagy bármilyen más külkereskedelmi ügylettel kapcsolatban, vagy hasonló megoldást szeretne kereskedelmi tevékenysége során kialakítani, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.


vissza a többi cikkhez


Import - export kapcsolatNIETSCH Tamás

ügyvezető, import-export tanácsadó

Import-export tanácsadással kapcsolatban keresd Nietsch Tamást az alábbi elérhetőségeken:

nietsch.tamas@nietsch.hu
@ftamas-nietsch-413a034